Sunday, December 23, 2007

PLE DE DESEMBRE: PARLEM D’URBANISME

El passat dijous, 13 de desembre, es va celebrar el ple de desembre a l’Ajuntament de Berga. Dels punts que tractaven en aquest ple n’hi havia dos dedicats a temes d’urbanisme, dels quals considero important explicar-ne quina va ser la postura de la CUP.

El primer punt d’urbanisme que es va tractar era la declaració de lesivitat d’una llicència urbanística al carrer Cervantes. Això significa anul·lar aquesta llicència d’obres i que sigui el jutge qui decideixi si va ser o no ben donada. Això va acompanyat d’indemnitzar els possibles danys i perjudicis que hi hagin hagut.
Davant d’aquest fet, primer de tot, cal fer memòria: nyap urbanístic al carrer Onze de Setembre, les cases fantasma al Casc Antic, errades en les normes d’una d’adjudicació d’urbanització d’un espai públic, promotores que venen pisos prometent als compradors futurs enjardinaments de l’espai que no han esta aprovats encara per l’ajuntament .... I en segon lloc remarcar, per aquells que no creuen en les coincidències, que en aquest “error” urbanístic ens resulten familiars els “actors” que hi apareixen.
Per tot això, des de la CUP vàrem votar a favor a la vegada que instàvem a l’equip de govern a depurar les responsabilitats que calgui, tant entre els treballadors de l’ajuntament implicats en aquest afer com amb les promotores que siguin responsables d’aquests actes.
Com era d’esperar la resposta de l’equip de govern va ser que érem massa contundents i que senzillament es tractava de solucionar l’error. Doncs bé, potser comença a ser hora de ser contundents si es vol eliminar la impunitat urbanística en què actuen algunes persones a la nostra ciutat i més, si tenim en compte, que les “errades” o nyaps urbanístics abunden a la nostra ciutat. Al nostre entendre quan un error prové d’una mala gestió, d’un permís o una llicència mal donada i aquest error comporta danys i perjudicis és de justícia demanar-ne responsabilitats, cosa inèdita al nostre ajuntament.

El segon punt relacionat amb urbanisme era l’aprovació de les modificacions puntuals del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). La documentació d’aquest punt la vàrem tenir a les mans el dimarts (48 hores abans del ple) i com és evident no teníem temps material per poder estudiar en profunditat aquesta documentació. Per tant, en aquest punt ens vàrem abstenir. No sense abans denunciar que els grups municipals de l’oposició actualment no disposem de la informació corresponent dels punts que entren al ple, les irregularitats legals que hi havia en el document inicial i la inexistència d’un procediment transparent i participatiu.
El senyor Camps ens va replicar negant el fet que no disposàvem de la informació, al·legant que el document estava fet el gener. Sí, el document inicial data del gener però el què no va dir és que aquest document anava acompanyat amb un informe del secretari on informava de sis vicis de nul·litat, això vol dir que en sis ocasions s’havia vulnerat greument la llei. Tampoc que la seva participació es va basar en exposar durant 30 dies les modificacions del POUM al taulell de l’ajuntament. Això si parlem del document inicial, ja que el document final, el què s’aprovava per ple, tot just estava disponible feia dos dies i sense disposar d’un informe que actués de garantia legal del què s’aprovava per ple.
És evident que no entenem el mateix quan parlem d’urbanisme transparent i participatiu. Mentre els partits convencionals limiten la participació en penjar contats dies la documentació al taulell de l’ajuntament nosaltres apostem i proposem a l’equip de govern que constitueixi un Consell Assessor Urbanístic de la ciutat. Una figura prevista en la Llei d’Urbanisme de Catalunya i que molts municipis ja estan implantant. Les seves funcions són informatives, deliberatives, de foment de la participació i inclourien, entre d’altres, pronunciar-se en les modificacions del POUM i fer un seguiment de la seva aplicació.
Aquesta és una mesura imprescindible i podria contribuir a reconduir d’urbanisme a Berga a curt termini i de cara els propers anys.

No comments:

Post a Comment